Ga naar de inhoud

9% regeling op schilderwerk, glaszetten en stukadoorswerkzaamheden

Laag btw-tarief

Voor werkzaamheden aan woningen ouder dan twee jaar geldt het lage btw-tarief. Het maakt niet uit of de opdracht vanuit een particulier, bedrijf of stichting komt. In de schilders- en onderhoudssector is het 9%-tarief van toepassing op schilderen, behangen, het schuren en lakken van vloeren, het aanbrengen van een giet- of coatingvloer en ook op het aanbrengen van (isolatie)glas en isolatiemateriaal.

Voor welke panden geldt de lage btw?

Het btw-tarief van 9% geldt voor woningen ouder dan 2 jaar, inclusief serres, aan- en uitbouwen, garages, schuren en tuinen die op hetzelfde perceel als de woning liggen. Ga voor meer info naar belastingdienst.nl.

Schilder- en onderhoudswerk

Het lage btw-tarief geldt voor zowel binnen- als buitenwerk en is van toepassing op arbeid én materiaal. Voor het leveren van behang geldt echter het 21%-tarief. Het lage btw-tarief is ook van toepassing op de voorbereidende werkzaamheden. Staan de werkzaamheden te ver af van het schilder- en onderhoudswerk, dan geldt het 21%-tarief. Denk aan grootschalige betonreparatie.

Aanbrengen van isolatiematerialen

Het lage btw-tarief geldt alleen voor arbeid, niet voor materiaal. Voorbeelden van isolatiemateriaal zijn (isolatie)glas, glaswol, steenwol, piepschuim en polyurethaan (PUR/PIR). Werkzaamheden die te ver afstaan van de eigenlijke isolatiewerkzaamheden, zoals sloopwerk, de installatie van zonwering of een dakkapel, vallen onder het 21%-tarief. Ga voor meer info naar belastingdienst.nl.

Aanbrengen noodvoorziening ingegooid isolatieglasraam

Let op: het aanbrengen van een noodvoorziening op een ingegooid isolatieglasraam valt onder het 21%-tarief (zowel arbeid als materiaal). Voor de definitieve plaatsing van het nieuwe isolatieglasraam geldt dan weer 9% btw voor arbeid en 21% voor materiaal.

Kapotte glazen deur